Nin-Jutsu letterlijk vertaald uit het Japans is het "De kunst van het verbergen". Ninjutsu zou zijn ontstaan toen Chinese krijgsmonniken naar Japan kwamen. De kennis die zij meebrachten omtrent militaire strategieŽn, spionage, religieuze filosofieŽn, medische wetenschap gemengd met kennis uit Tibet en China zou de basis vormen voor de krijgskunsten van hun latere vele Japanse volgelingen die zich verenigden in 'families'.

De levenswijze die zij hanteerden was zeer individualistisch en stond haaks op de levenswijze die de Japanse onderdanen werd opgelegd door de heersers uit die tijd. De families die later bekend werden als Ninja's, trokken zich terug in de bergen van de toenmalige Iga en Koga provincies. Zij ontwikkelden daar een unieke levenswijze en de even zo unieke krijgskunst: het Ninjutsu. Iedere familie (of Ryu) had zijn specialismes.

Voorbeelden hiervan zijn:

* Koto Ryu (Koppo jutsu, bottenbreken)
* Fudo Ryu (Gebruikten veel de shuriken, stalen werpmessen en sterren)
* Kusonoki Ryu (Spionagetechnieken)
* Gyokko Ryu (Koshijutsu, aanvallen gericht op de zenuwbanen)
* Togakure Ryu (Basistechnieken van het Nin-Jutsu)

Al maken de geschiedenisboeken van Japan geen of weinig melding van de Ninja's, toch hebben zij wel degelijk een een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Japan. Om het voortbestaan van hun families te garanderen verleende de Ninja's diensten aan de Daimayo's (Krijgsheren) die voor hen het meest belangrijk waren.

Nadat Japan verenigd werd door de Shogun werden de diensten van de Ninja's in de loop der jaren steeds minder vereist.

De overgebleven Ninja families zochten hun toevlucht weer in de donkere bossen, waar zij weer leefden volgens hun eigen unieke principes die nog steeds zeer afweken van wat voor de doorsnee Japanner als normaal werd beschouwd.

Na de 2e wereldoorlog werden alle vechtkunsten in Japan verboden. Tot voor 30 jaar geleden dacht men dat het Ninjutsu min of meer uitgestorven was, maar niets was minder waar. Al die jaren lang is het steeds in het geheim doorgegeven binnen de leden van de verschillende families.

Een van de laatste echte Ninja meesters was Toshitsugu Takamatsu. Een directe afstammeling van Daisuke Togakure, de grondlegger van het Togakure Ryu Ninjutsu. Hij benoemde in 1970 een van zijn directe leerlingen tot zijn officiŽle opvolger en SOKE (Grootmeester) van 9 verschillende Ryu's: Masaaki Hatsumi. De verschillende ryu's die Hatsumi sensei onder zijn hoede kreeg heeft hij bijeengebracht onder de naam 'Bujinkan Budo Taijutsu'.
Dorpje Ueno in Iga provincie