De Bujinkan Dojo, of “Hal van de Goddelijke Krijger”, werd opgericht door Masaaki Hatsumi in het jaar 1970. Masaaki Hatsumi is de huidige Grootmeester van de Bujinkan Dojo. De organisatie in zijn geheel bevat 9 verschillende scholen van oude Japanse krijgskunsten. Elke school heeft zijn eigen geschiedenis en volgelingen. Masaaki Hatsumi erfde deze scholen van zijn leraar, Toshitsugu Takamatsu die stierf in 1972.

Masaaki Hatsumi is de grootmeester van de volgende negen scholen:

Gyokko Ryu Kosshijutsu (School van de juwelen tijger)

De oudste van de negen tradities, deze stijl is sterk beïnvloed door het Chinese Kenpo en is bekend om zijn kosshijutsu aanvallen naar de spieren en de zachte organen, als ook het gebruik van vingers en duimen. Gyokko ryu werd oorspronkelijk opgericht door Cho Gyokko die zou zijn gevlucht uit China tijdens de Tang dynastie rond 900 AD.

Togakure Ryu Ninpo Taijutsu (School van de verborgen deur)

De tweede oudste van de negen tradities, deze ryu vormt een groot deel van de basis voor de Ninjutsu technieken die men leert in de Bujinkan. Dit systeem staat bekend om zijn gebruik van wapens zoals shuko en shuriken. Deze ryu werd opgericht door Daisuke Togakure in de 12de eeuw.

Shiden Fudo Ryu Dakentaijutsu (School van het onbeweeglijk hart)

Dit systeem is gespecialiseerd in dakentaijutsu (slag- en trap technieken) en jutaijutsu (grijp- en werptechnieken). Deze ryu werd opgericht door Izumo Kanja Yoshiteru in het midden van de 12de eeuw.

Kukishiden Ryu Happo Hikenjutsu (School van de negen demonen)

Deze ryu is een slagveld systeem dat gespecialiseerd is in het gebruik van verschillende wapens zoals speren, zwaarden, hanbo, enz… Veel van de wapen technieken (hanbo, bo, yari, naginata, enz..) in de Bujinkan komen uit deze school. Deze ryu werd opgericht door Izumo Kanja Yoshiteru in het midden van de 12de eeuw.

Gyokushin Ryu Ninpo (Parel hart school)

De tweede Ninjutsu ryu in het Bujinkan systeem werd opgericht door Sasaki Goemon Teruyoshi in het midden van de 16de eeuw. Er is niet veel bekend van deze ryu, behalve dat het een Iga Ninja school is en zich meer specialiseerde op het spionage deel van Ninjutsu in plaats van de gevechtstechnieken.

Kumogakure Ryu Ninpo (Verborgen in de wolken school)

De derde van de ninja ryu, deze ryu gebruikt soortgelijke taijutsu als de Togakure ryu en staat bekend om zijn dubbele blokken en slagen. Deze ryu is ontstaan met Heinaizaemon Iegnaga Iga in het midden van de 16de eeuw.

Koto Ryu Koppojutsu (School van het neerslaan van de tijger)

Deze stijl is gespecialiseerd in koppojutsu of botbreek technieken en is erg lineair in zijn bewegingen. Deze stijl was oorspronkelijk georganiseerd in een ryu door Sakagami Kunishige in het midden van de 16de eeuw. De naam van de school betekent de tijger neerslaan met de toppen van de vingers en volgens de geschiedenis begonnen de trainingen met het slaan van zand en grind en dan grotere stenen voor de conditionering.

Takagi Yushin Ryu Jutaijutsu (Hoge boom, verheven hart school)

Dit systeem is gespecialiseerd in grijp- en werptechnieken vergelijkbaar met Aikido en Judo. Echter in tegenstelling tot Judo en Aikido, maakt deze stijl het de tegenstander onmogelijk om een ukemi (veilige rol) te kunnen maken. Deze ryu staat bekend als een lijfwacht school en werd opgericht door Takagi Oriuemon Shigenobu rond 1650.
Dr. Masaaki Hatsumi - Grootmeester